Servicar versnellingsbak
Bij de 750 zijkleppers gebruikten de HD fabrieken van 1941 tot en met 1973 een haast ongewijzigde 3-versnellingsbak. Natuurlijk veranderde in de loop de jaren de wensen van de berijders en werden en kleine wijzigingen doorgevoerd. Men zag echter kans om de nieuwere onderdelen steeds weer op of in de oude bak te monteren. We belichten in dit artikel eens een versnellingsbak van een Servicar uit 1972. Creatieve geesten kunnen er vast iets mee en misschien zien we eerdaags wel de eerste elektrisch startende 750 zijklepper solo of zijspancombinatie rondrijden. Ook de achter uit versnelling is een leuke optie, zeker als je met een zijspan rijdt. Op de revisie gaan we niet in, dit is al eerder gepubliceerd.
Achteruit versnelling
Deze oude 4-bakken zijn al voorbereid om er op een eenvoudige wijze een achteruit versnelling in te kunnen monteren. De constructie hiervan is erg eenvoudig. Er wordt op een al in de bak aanwezig asje een extra tussentandwiel gemonteerd tussen de hoofdas en de hulpas. Normaal draaien deze twee assen in tegengestelde richting. Door het tussentandwiel gaan ze echter beide in dezelfde richting draaien en rijdt de motor dus achteruit. De montage is niet moeilijk. Op de hulpas zit al standaard bij alle standaard modellen het tandwiel voor de achteruit. Op de hoofdas zit bij een 3-bak een vulbus om de ruimte voor het, standaard niet gemonteerde, achteruit tandwiel op te vullen. Ook de standaard schakelclutch moet vervangen worden. Na het omwisselen van de schakelclutch kan het extra tandwiel op de hoofdas geschoven worden en het kleine tussentandwiel op het asje gemonteerd en de versnellingsbak weer dicht gemaakt worden met het zijdeksel. Na het afstellen van de schakelvorken kan ook het bovendeksel er weer op. Je hoeft nu alleen nog even een andere schakelplaat op je benzinetank te monteren, waarna je voorzichtig kunt gaan oefenen in het achteruit rijden.
Elektrisch starten
Elektrisch starten is natuurlijk het laatste dat je verwacht op een oude zijklepper. In 1964 besloot Harley dat een kickstarter niet meer van deze tijd was en werd op de Servicar modellen voor het eerst een elektrische startmotor gemonteerd. Pikant detail hierbij is dat Big Twin pas een jaar later in 1965 (de eerste Electra Glide met Panhead motorblok) aan de beurt was om van deze accessoire te worden voorzien.
Men construeerde een zwaar gietijzeren bovendeksel voor de bestaande versnellingsbak dat het oude plaatstalen model verving. Ook werden er twee centreerpennen voor het nieuwe deksel in het bakhuis gemonteerd en gebruikten men een maatje dikkere bevestigingsboutjes. Op dit nieuwe bovendeksel kon nu eenvoudig een startmotor en solenoid gemonteerd worden. Hierbij werden zoveel mogelijk de constructie en de onderdelen van de Electra Glide toegepast, waarom zou je tenslotte niet gebruiken wat je toch al in productie hebt? Het koppelingshuis werd van een starterkrans voorzien en voila; een elektrisch startende 750 cc zijklepper was geboren.