Eerder schreven we een stukje over het motorblok van de Panhead uit 1948 van Jurgen die geïmporteerd was uit één of andere ver Afrikaans land. Bij een motorblok hoort natuurlijk ook een motorfiets. Het motorblok staat inmiddels alweer een tijdje gereed en we gaan met het rijwieldeel aan de gang om te kijken welke verrassingen we daarbij tegen komen. Het betreft hier een model uit 1948. Deze zijn redelijk zeldzaam omdat dit model maar één jaar geproduceerd is. 1948 was het introductiejaar van de Panhead als opvolger van de Knucklehead maar ook het laatste jaar van de springer voorvork (in 1949 kwam de telescoop vork).

 

Frame
Bij demontage van de motor blijkt het frame opgebouwd te zijn uit een stuk of drie Harley frames van verschillende modellen en bouwjaren. Dit komt regelmatig voor bij oude modellen die uit het buitenland geïmporteerd worden. Na een flink ongeluk kan of wil men schijnbaar geen frame restaureren omdat dit te duur is, maar last er gewoon een compleet stuk van een ander frame aan. In het onderste deel van het frame kwamen we zelfs een stuk dunwandige pijp tegen dat normaal gebruikt wordt om elektrische draden door te voeren. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk! We kwamen er ook achter waarom het Panhead motorblok voorheen zo vreemd in het frame hing. De voorste motorsteun die in het frame gelast was, was van een Knucklehead en die is ongeveer 8 millimeter hoger dan van een Panhead. Op deze manier komt je Panhead motorblok naar achteren te hangen tegen de framepijp van de zadelpen. Ook waren er her en der vreemde stukken metaal gemonteerd ter vervanging van stukken framepijp. Tijd om het frame weg te brengen om er weer een kloppend geheel van te laten maken zoals het in 1948 uit de fabriek kwam. Als het frame gereed is gaat het nog even naar de poedercoater en kunnen we de motor weer op gaan bouwen. Dit is eigenlijk een eenvoudig klusje omdat alle ontbrekende onderdelen gewoon verkrijgbaar zijn. Bedrijven als Colony, V-Twin, W&W, Motorcycle Storehouse en Zodiac zijn helemaal ingespeeld op deze oude modellen en kunnen vlot alle onderdelen leveren van een goede kwaliteit.

 

Versnellingsbak
De versnellingsbak was opgebouwd uit onderdelen die men ergens op een schroothoop had gevonden en het volledige binnenwerk was onbruikbaar omdat het tot op de draad versleten was. Gelukkig levert de firma Andrews kitjes van een goede kwaliteit met bovendien een wat meer hedendaagse overbrengverhoudingen die aangepast zijn aan dagelijks gebruik en daarnaast een stuk soepeler schakelen. Even de bak netjes in elkaar zetten en afstellen met de juiste vulringen. Hierna moet hij weer vele jaren zijn werk kunnen doen. Hierna hangen we de versnellingbak in het frame.

 

Primaire aandrijving
Bij de Big Twin modellen van voor 1965 werd de primaire ketting gesmeerd door een druppelaar boven de ketting waar gedoseerd de motorolie uit druppelt. Na zijn smerende werking te hebben gedaan, drupte de olie van de ketting naar beneden in de primaire kast en vandaar op de straat. Vroeger heel normaal, tegenwoordig krijg je een handvol milieuactivisten op je nek die erg boos tegen je doen. Het argument dat olie uit de grond komt en er dus gewoon terug in kan, werkt jammer genoeg niet meer.

Op de oudjes wordt om die reden dan ook meestal een beltdrive gemonteerd om olielekken zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Het rijwieldeel
Het afbouwen is een kwestie van geduld en elk onderdeel rustig bekijken of het op een motor hoort van het betreffende bouwjaar. Alle metrische boutjes vervangen we door originele maten, de foute voorvalbeugel van na 1950 vervangen door het juiste model dat we bij W&W uit Duitsland weghalen, evenals het fraaie setje tassen. Eén van de twee wielnaven was geheel in de prak gelopen en werd vervangen door een nieuwe. Verder natuurlijk even alles dat versleten is vervangen, denk hierbij aan remschoenen, kettingwielen, banden, enzovoort.

 

Proefrit
Na deze sleutelpartij is het tijd voor een proefrit. Rijden op deze oudjes is altijd weer een genot. Het is nog echt werken en je bent reuze druk met de handschakeling, voetkoppeling en de ontsteking die met de hand geregeld wordt. Het is opvallend hoe snel deze modellen van hun plek gaan. Het blok is aan de ene kant wat minder snel dan de nieuwe modellen, maar omdat het rijwieldeel een stuk lichter is kun je aardig sportief meekomen.

Het gerestaureerde frame naast de verwijderde oude stukken.
We beginnen het rijwielgedeelte weer netjes op te bouwen.
Dit model Panhead met springer voorvork is alleen in 1948 geproduceerd.
Valbeugel en tassen van W&W.
Extern oliefilter geeft het motorblok een langer leven.
Deze man weet goed met oudere dames om te gaan
Het late model dashboard met teller.