Knock, Knock who's there?
Vaak maken oudere modellen HD’s een bonkend geluid tijdens het stationair lopen en schakelen. De berijder gaat zich daardoor ongemakkelijk voelen en krijgt visioenen dat het motorblok aan het overlijden is en een revisie voor de deur staat. In veel gevallen is er echter helemaal niet zo veel aan de hand en valt de oplossing van het probleem heel erg mee.
De expander van de primaire ketting veroorzaakt dan het kloppen geluid en met het blok is verder niets aan de hand.
We beginnen met het deksel van de primaire kast te demonteren. Hierna komt al gelijk de expander in zicht. We blokkeren even met het daarvoor bestemde gereedschap de primaire aandrijving en draaien de centrale bout los van de expander.
We kunnen nu het veren pakket, de cupring en het tussenstukje dat het kettingwiel aandrukt verwijderen. We hebben daarna alle verdachten in beeld die de klopgeest kunnen zijn. We beginnen met het primaire kettingwiel te inspecteren.
De drie nokken waar het tussenstuk in valt moeten mooi zuiver van vorm zijn. Er mag geen slijtage zichtbaar zijn en er mogen geen vlakke kanten of oneffenheden op de nokken zitten. Hetzelfde geldt voor de nokken van het tussenstukje. Ook deze nokken moeten mooi vloeiend van vorm zijn. Hierna bestuderen we de cupring.
Deze is vaak op de randen waar het verenpakket en het tussenstuk er op rusten ingesleten. Dit is vaak moeilijk te zien omdat het net lijkt of het zo hoort. Je mag op deze punten geen ingesleten randje zien waar de andere onderdelen er tegen aan drukken. Origineel zijn deze cupringen gestampt uit plaatstaal. Er zijn echter veel sterkere, stabielere after-market cupringen te koop die hun werk veel beter doen en een stuk langer meegaan.
Nu bekijken we als laatste nog even het verenpakket. In het plaatstalen cover zitten een aantal schotelveren. Deze veren verliezen na een aantal jaren hun kracht. Vergelijk je oude pakket altijd even met een nieuw setje om de hoogte van de veren te vergelijken.
Je kunt ook de heleboel monteren en de centrale bout met de hand vast draaien tot alles spelingvrij is. Hierna moet je met behulp van een dopsleutel nog zeker vijf millimeter het verenpakket in kunnen drukken om de benodigde spanning te verkrijgen.
Als je het verenpakket minder ver in kunt drukken dan vijf millimeter met de centrale bout is het pakket versleten.
Als je versleten onderdelen bent tegen gekomen, deze in de ijzerton mikken en vervangen door nieuwe onderdelen, de prijzen hiervan vallen erg mee. Controleer altijd even of de primaire ketting niet versleten is en exact in lijn staat met de koppeling.
Dit kun je eventueel met de daarvoor bestemde vulringen corrigeren. Alles weer even netjes op de goede plek plaatsen, nog even de centrale bout met het juiste aanhaalmoment monteren en het deksel met een nieuwe pakking op de kast monteren.
Bij de eerste proefrit zul je verbaasd zijn over het mooie stationair draaien en het soepel wegrijden. En dat allemaal voor een paar tientjes onderdelen, je kunt er niet voor tobben!