Henk's projektbike deel 5
DE BROODNODIGE AFWISSELING (Deel 5)
In de vorige aflevering hebben we het motorblok met versnellingsbak in het frame gehangen en de achterbrug gemonteerd. Natuurlijk moet er in in de primaire kast nog een handje vol onderdelen om het geheel rijdbaar te krijgen. Ook een startmotor is geen overbodige luxe. In deze aflevering gaan we hiermee aan de gang.
De primaire aandrijving
In de vorige aflevering hadden we al een primaire kettingkast van het merk Delkron gemonteerd. De keus was op deze kast gevallen omdat hij tot één van de sterkste op de markt behoort. Deze kast vormt een belangrijke verbinding tussen het motorblok en de versnellingsbak en kan haast niet stevig genoeg zijn. Het wordt tijd dat deze duplexkast gevuld wordt met de benodigde onderdelen. Voor de primaire aandrijving kiezen we voor een koppeling die origineel gebruikt werd in de Big Twin modellen van 1990 t/m 1998. Het klinkt oudbollig, maar de moderne originele koppelingen van Harley zijn gewoon erg goed en zij doen wat ze behoren te doen; gewoon goed koppelen.. Ook belangrijk is natuurlijk dat als je later eventueel nog eens een keer onderdelen nodig mocht hebben, je deze zo’n beetje wereldwijd bij elke locale HD zaak kunt halen. Daarnaast is er aftermarket een ongekend groot assortiment speciale onderdelen verkrijgbaar, zoals koppelingsplaten, zware veren, etc. Ook voor de primaire ketting en het kettingwiel op het motorblok met de bijbehorende expander, valt de keus op de originele constructie die Harley ook op zijn modellen toepast.
De Hot Bikes kettingspanner
Omdat de originele kettingspanner wel voor verbetering vatbaar is, gaan we hiermee wel aan de gang. De originele kettingspanner voor de primaire ketting van HD motoren bestaat uit een nylon blok dat in hoogte versteld kan worden, waardoor de ketting op de goede spanning kan worden gezet. Dit klinkt wel aardig maar door de vertanding van de stelmogelijkheid komt het er in praktijk op neer dat de de ketting of te strak staat of te los. De ketting mag beslist niet te strak staan en moet voldoende speling hebben, anders gaat de boel kapot. Het resultaat van die (noodzakelijke) speling is dat de ketting meestal zal klapperen. In praktijk valt de goede stand ook nog altijd precies tussen twee tandjes in en is dus niet te gebruiken. Nu hebben we het nog niet over de rek in de ketting en het uitzetten door hitte etc. tijdens het rijden. Bij de Sportster modellen gebruiken de H.D-fabrieken al sinds 1977 een kettingspanner die omhooggedrukt wordt door een veer, maar onze Big Twins hebben het altijd zonder deze nuttige accessoire moeten stellen. Een flink aantal jaren terug kwam hier al een oplossing voor op de markt, de Tom Hayden M6 Tensioner. Waarschijnlijk is Tom Hayden indertijd door de Sportster modellen op het idee gekomen om ook voor de 1200 cc en 1340 cc modellen zoiets te ontwerpen. Deze kit bestaat uit een plastic kettinggeleider die omhoog gedrukt wordt door twee veren en tussen twee strippen op zijn plaats gehouden wordt. Bij deze kit worden diverse vulplaatjes geleverd waarmee de veren op de goede spanning gebracht kunnen worden. De kettingspanning is nu altijd gelijk en niet meer afhankelijk van de rek in de ketting. Dit merk je direct tijdens het schakelen omdat de ketting niet meer klappert waardoor je veel makkelijker en soepeler door de versnellingen kunt gaan. Dit klink allemaal ideaal, maar er is ook een klein nadeel! Vooral de wat wildere rijder had bij het plotseling terugnemen van het gas nog wel eens last van geklapper van de ketting in de primaire kast. Doordat bij het gas terugnemen het motorblok als rem gaat werken, komen alle krachten op de onderzijde van de ketting en drukt men de M6 spanner tegen de veertjes in omlaag. De bovenzijde van de ketting gaat nu slap hangen en dit veroorzaakt trillingen en geklapper. Toen Larry Elias uit Schoonhoven met een hydraulisch gedempte, zelfstellende kettingspanner binnen kwam wandelen, waren wij gelijk enthousiast. Deze gaan we gebruiken.
De spanner is van het merk Hot Bikes, type HB 125 en wordt zelf geïmporteerd door Larry.
De montage is kinderlijk eenvoudig. Aan de onderzijde van dit apparaatje zie je een veer die om een zuiger zit. Hier rust de kunstof schoen op, waarover de ketting loopt. Door nu de stelschoen tegen de veerdruk geheel in te drukken kun je de uitslag van de spanner bepalen. De goede stand van het geheel in je primaire kast is precies halverwege de totale slag van de zuiger. Het voordeel van deze spanner ten opzichte van zijn voorloper is dat de stelschoen niet kan gaan klapperen tijdens het rijden. De ketting wordt nog steeds onder de goede spanning gehouden door veren. Door de ingebouwde hydraulische demper kan hij echter niet gaan klapperen en verplaatst de stelschoen zich rustiger en geleidelijker dan bij een ongedempt model.
Nog één kleine opmerking: deze spanner is alleen geschikt voor modellen met een constante hoeveelheid olie in de primaire kast. Voor de oudere modellen met spatsmering is deze stelschoen niet bruikbaar.
De startmotor
Ook voor de startmotor gebruiken we een origineel model. Als de startmotor later toch problemen mocht hebben met het 100 cubieke inch motorblok, kunnen we hem altijd nog vervangen door een zwaarder model. Voor de as en het starttandwiel gebruiken we wel aftermarket onderdelen. Het merk Spyke levert een set die sterker is dan van HD en bovendien nog goedkoper ook. Deze sets zijn eigenlijk bedoeld om te gebruiken in combinatie met sterkere startmotoren, maar een beetje extra degelijkheid en kwaliteit kan nooit kwaad.