Effe op m'n knopje drukken
Open belt drives zijn voor veel harley-rijders de enige echte primaire aandrijving. Het staat lekker “ruig” en je bent van de problemen van de lekkende en scheurende duplexkast af. Ook passen belt drives goed in de filosofie “zo min mogelijk onderdelen en lekker eenvoudig”, die veel HD rijders aanhangen. Het nadeel bij veel van deze kits is dat met de demontage van de primaire kast gelijk de elektrische startmotor verdwijnt en men voortaan met een kickstarter de motor aan de praat moet zien te krijgen. Dit starten met een kickstarter ziet er natuurlijk heel stoer uit, maar het kan ook een crisis zijn, met name als de motor niet gelijk aanslaat en verzuipt. Iedereen kent ongetwijfeld de fraaie tafrelen van de kickstartende motorrijder die al startend, met het zweet op zijn hoofd, steeds meer kleding uitdoet en ondertussen als maar mompeld dat de motor het anders altijd in één keer trappen doet. Wij gaan het anders doen en monteren gewoon een startmotor bij de belt drive, onze auto heeft tenslotte ook geen gat in de bumper waar de slinger doorheen gaat als we willen starten.
De belt drives van de firma Belt Drive LTD zijn in onze ogen veruit superieur. Deze firma was als eerste op de markt met belt drives voor Harleys en kan bogen op een gigantische ervaring en kennis. Importeur van deze kits is Motorcycle Storehouse (of was het nu Motorcycle Whorehouse) in Bedum. De kits worden via hun dealers verkocht. Met name de lagering van de koppeling bij deze belt drives is stukken beter dan origineel bij de oudere modellen werd toegepast, waardoor het niet vrijkomen van de koppeling tot het verleden behoort. Lees je oude Bigtwins maar eens door, we hebben al eerder een artikel aan de kits van Belt Drive LTD gewijdt en daarbij ook de bijzonder goede koppeling belicht. Zoals we hiervoor al vermeld hebben is het nadeel van veel belt drives het ontbreken van een elektrische startmotor. Een tweede, misschien nog wel belangrijker, probleem is echter dat de primaire kast bij een originele motor ook een stevige verbinding vormt tussen het motorblok en de versnellingsbak. Door deze verbinding bij montage van een belt weg te laten, maken we het geheel een stuk slapper hetgeen je weer merkt aan meer trillen en meer technische problemen omdat de boel eigenlijk te slap geworden is na montage van alleen een open belt zonder een versteviging tussen het motorblok en de versnellingsbak. Deze verbindingsplaat is dus zonder meer nuttig, mits hij natuurlijk voldoende stijf en degelijk van constructie is.
DE BELT DRIVE LTD KIT
De kit van Belt Drive LTD is leverbaar in een standaard uitvoering, maar daarnaast ook in een model met een aluminium achterplaat die een stevige verbinding vormt tussen het motorblok en de versnellingsbak. Deze plaat maakt het gelijk mogelijk om ook een startmotor te monteren. Er is een puntje waar je wel op moet letten: Deze kits passen alleen op 4-versnellingsbakken van voor begin 1978. Als je motor uitgerust is met een 4-versnellingsbak van eind 1978 en later heeft, past de boel niet en moet je of je bak met iemand met een ouder model ruilen, of een ander versnellingsbakhuis om je eigen bak monteren. Omdat de oude modellen startmotoren niet een toonbeeld zijn van moderne techniek, heeft de firma Belt Drive gekozen voor het toepassen van startmotoren van de modellen HD’s van na 1991. De oudere modellen hadden een elektrisch startsysteem dat was opgebouwd uit veel losse onderdelen, met diverse heveltjes, piefjes en palletjes en alle bijbehorende problemen van zo’n zwakke constructie. Deze nieuwe startmotoren zijn oerbetrouwbaar en het is een complete unit die je eenvoudig met twee imbusbouten vastzet. Hieraan kun je gelijk zien dat de HD fabrieken ze niet zelf maken, dan waren ze vast veel gecompliceerder en onbetrouwbaarder geweest. Een bijkomend voordeel van de nieuwe startmotoren is dat je eenvoudig en goedkoop overal aan eventuele reparatiematerialen kunt komen want dezelfde startmotor zit ook op een Honda Civic. De startmotor zit niet bij de belt kit en je moet hem dus apart aanschaffen.
DE MOTOR VAN EMILE
Emile van motorclub Quo Vadis was het getob met zijn oude belt drive met kickstarter zat. Hij wilde van het kickstarten en de afstelproblemen van het oude model koppeling met losse rollen af. Zijn motor was dus een prima project om deze kit eens duchtig aan de tand te voelen en uit te testen. Tevens besloten we om de oude Shovel gelijk maar eens te voorzien van een ontsteking van de nieuwe Evo-modellen van na 1991 om uit te proberen hoe dat werkt op een wat ouder model blok. We hadden nog een ontstekingsmodule van een Evo liggen (OEM 32405-91) en besloten deze maar te gaan benutten op Emile’s Shovel.
DE MONTAGE
De montage van de kit is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Eerst de oude duplexkast met inhoud demonteren en alles dat daarachter zit goed schoonmaken. Vergeet niet om als eerste even de massakabel van de accu los te maken, anders kun je misschien in de toekomst niet meer in je neus peuteren door gebrek aan vingers. Nu we toch in die buurt zitten te wroeten is het verstandig om gelijk even te kijken of het versnellingsbak kettingwiel en de keerringen nog goed zijn. Zo niet, dan gelijk maar even vernieuwen, deze onderdelen kosten weinig en je houdt weer een tijdje een schone stoep voor de deur. Voor we verder gaan moeten we eerst even de olietank wat aanpassen. Aan de onderzijde van de olietank zit over de volle breedte van de tank een lip met daarin twee boutgaten. Deze lip dient ervoor om de olietank aan de accubak te bevestigen. Tussen de twee boutgaten in moeten we nu een hap uit de lip wegnemen om de nieuwe startmotor wat extra ruimte te geven. We doen dit in de vorm van een omgekeerde V.
We pakken nu de startmotor en monteren daarop eerst het bij de beltkit geleverde starttandwiel met boutje. Vergeet niet om even een drupje Locktite aan het boutje te doen.
Ook de dikke kabel die van de startmotor naar de accu gaat monteren we vast. Deze kabels zijn in een oude versie van 16 mm2 (OEM 70069-65A) en in een nieuwe, verbeterde versie van 25 mm2 (70069-65B) leverbaar. Kies altijd, ook voor standaard motoren, voor de verbeterde versie met de dikkere kabeldiameter. Het voorkomt veel startproblemen omdat de weerstand veel lager is, waardoor de startmotor beter van spanning voorzien wordt. Omdat de kabels een circuit vormen op je motor, is het verstandig om ook de massakabel op je motor te vervangen door een exemplaar van 25 mm2.
Anders hebben we hier weer een “bottle-neck”. We leggen nu de startmotor ongeveer op zijn plek op de versnellingsbak. Na de versnellingsbak los gemaakt te hebben in het frame, monteren we de achterplaat op het motorblok en de versnellingsbak. Let er op dat alles spanningsvrij op zijn plek komt. Als de achterplaat vast zit kunnen we de versnellingsbak weer vastzetten in het frame. Hierna kan de startmotor aan de plaat vastgezet worden. Let er hierbij op dat de startmotor vrij ligt van de achterbrug. Normaal gaat het precies goed, maar als je een achterbrug hebt die door de fabriek een beetje nonchalant in elkaar gelast is, kan deze las tegen de startmotor aankomen. In dat geval moet je voorzichtig met een slijptol het overtollige laswerk wegslijpen tot de boel netjes vrijloopt.
Als de startmotor en de achterplaat definitief op hun plek zitten kunnen we de de belt met de voor- en achterpulley monteren. We gebruiken hiervoor de originele koppelingsmoer. Bij sommige modellen after-market moeren is het nodig om de scherpe hoekjes van het onderste zeskant iets af te ronden omdat de moer anders niet goed past in het gat in de koppeling. Doe op de beide moeren een drupje Locktite. Voor de stelbout in de koppeling gebruiken we gewoon de originele stelbout van de 4-bak modellen. Bij onze kit zat een universele beschrijving en daarin werd de montage van de koppeling van de 5-bak modellen beschreven. Laat je hierdoor niet in de war brengen en monteer de boel gewoon op de traditionele wijze. Alles past dan perfect en je houdt gewoon wat cupringetjes, een o-ring en een veertje over. Deze zijn normaal voor de 5-bak modellen bedoeld die niet voorzien zijn van een oliekeerring in de koppelingsmoer
.
DE KOPPELINGSHEFBOOM
We moeten bij deze kit het platte model koppelingshefboom van de latere modellen 4-bakken (OEM 73054-79) gebruiken. Als deze niet al op je versnellingsbak zat kun je hem goedkoop via Zodiac (onderdeelnr. 232490) of MCS (onderdeelnr. 516400) bestellen. Als je nu deze hefboom beweegt zie je dat de uitslag beperkt wordt door de nieuwe startmotor. Teken dit raakpunt met een viltstift af en demonteer de hefboom. Met een vijl of een slijptol nemen we zoveel mogelijk materiaal weg, zodat de uitslag van de hefboom zo groot mogelijk wordt. De hefboom is lomp genoeg, dus je kunt flink wat materiaal wegnemen. Als je aan de onderzijde van de zijkant wat meer wegneemt dan aan de bovenkant krijg je de grootste vrije slag. Na dit klusje kunnen we de hefboom een kwastje lak geven tegen het roesten en daarna monteren.
DE SIERCOVERS
Standaard worden bij deze kit een prachtige set siercovers geleverd. Een cover komt over de voorste pulley, de andere dekt de koppeling af. Tussen de twee pulleys komt dan een aluminium afdekplaat. Deze drie covers geven niet alleen een mooi uiterlijk, maar zijn ook natuurlijk uit veiligheidsoverwegingen een goede zaak. Een broekspijp tussen een draaiende belt en pulley is niet leuk als je voor het stoplicht staat. De afdekkappen op de voorste pulley en de koppeling kun je naar wens met de meegeleverde plakstrip of met de zich ook bij de kit bevindende roestvrijstalen imbusboutjes monteren. De imbusboutjes lijken ons voor normaal gebruik de beste oplossing. De meegeleverde plakstrip is van een zo goede kwaliteit dat de covers, na het vastplakken, haast niet meer te verwijderen zijn zonder ze onherstelbaar te beschadigen.
EN NU STARTEN
Na alles nog eens extra gecontroleerd te hebben wordt het tijd om als laatste de minkabel tussen het frame en de accu weer te monteren en de motor te gaan starten. Nu komt pas goed uit de verf dat we met moderne materialen werken. De startmotor trekt het blok prachtig rond en het “hangen en wurgen” van de oude modellen startmotoren ontbreekt volledig. Als we na het starten wegrijden merken we gelijk dat de koppeling een vast lager heeft zoals de koppelingen van na 1983 en niet de losse rollen van de oudere modellen. De koppeling “hapt” totaal niet en komt goed vrij. Het wegrijden gaat ook mooi soepel en geleidelijk, zoals het bij een goede koppeling hoort.
De nieuwe ontsteking doet zijn werk beter dan we hadden kunnen verwachten en is zondermeer een aanrader. Met name in het middengebied loopt de motor veel mooier door. Met een punten-ontsteking vervroegd de motor vrij plotseling rond de 1700 toeren, terwijl dit bij de elektronische modellen veel geleidelijker in zijn werk gaat. Het resultaat is dat men ongestraft vanuit de wat lagere toeren volgas kan geven, zonder dat de motor inhoudt of terugpetst.
Ook lijkt de motor in het middengebied veel meer vermogen te hebben gekregen door deze ontsteking. In Bigtwin No. 142 staat hoe je hem ook op jouw motor kunt monteren. Als je op je Shovel een aftermarket cilinderbrug monteert heb je genoeg ruimte om de VOES te plaatsen die de ontstekingscurve moet beinvloeden. Je kunt natuurlijk ook je originele cilinderbrug laten zitten en de VOES met behulp van een beugeltje monteren. Emile is bijzonder gelukkig met de modernisering van zijn Shovel, als je hem ziet moet je hem zeker naar zijn ervaringen vragen.
Volgens Emile is het meest opvallende dat het bekende gerammel van de oude koppelingen totaal ontbreekt bij deze kit en dat de koppeling veel direkter werkt. De startmotor vindt hij een onbeschrijfelijke luxe. Je ziet hem niet meer met het zweet op zijn hoofd kickstarten maar gewoon effe op zijn knopje drukken. Heel decadent, maar wel lekker!
Heb je nog nog vragen, bespring dan even je Motorcycle Storehouse dealer bij je op de hoek, hij behoort het je allemaal te kunnen vertellen.