De tweede poging

Harm-Jan Bloem werkte in 1997 voor een zeer bekende firma die veel vrachtgoed uit Amerika naar Nederland vervoert. Tussen deze goederen zaten ook veel grote partijen Harley-Davidson after-market onderdelen die bestemd waren voor de Nederlandse dealers. Omdat Harm-Jan al langere tijd aktief was in de motorcross en een grote anfiniteit met motoren heeft, ontkwam hij er haast niet aan om tijdens zijn werkbezoeken aangestoken te worden door het Harley-virus. Via deze dealers kon hij goedkoop de spullen in de States bestellen, via zijn werkgever regelde hij vervoer van zijn eigen onderdelen voor een absolute bodemprijs. Voorwaar, de droom van elke HD-rijder, niet waar?

Er school echter een addertje onder het gras! Harm-Jan’s kennis was beperkt tot datgene dat hij had opgestoken door het lezen van o.a. Eysyriders en hij had totaal geen overzicht hoe een Harley nu eigenlijk werkelijk in elkaar zit. Met de catalogus in hand begon hij te bestellen, onderwijl overal adviezen vragend aan dealers die hij bezocht. Toen de eerste onderdelen begonnen binnen te komen ging Harm-Jan bouwen. Al snel bemerkte hij dat alleen al het bestellen een moeilijke zaak is. In de hoek van zijn garage groeide al snel een berg nieuwe onderdelen die absoluut niet pastten op de andere onderdelen. Nu waren de prijzen door zijn “eigen import” gelukkig zo laag dat dit niet zijn failisement betekende, maar echt opschieten deed het niet. Harm-Jan hield echter vol en eindelijk stond daar dan zijn droommotor! De eerste proefrit was echter een regelrechte afknapper. Het dikke S&S motorblok van 1600 cc. combineerde niet zo goed met de 4-versnellingsbak met antieke koppeling en een zeer slap frame van een duister merk. Bij de eerste proefrit had Harm-Jan het idee een natte, steigerende dweil te berijden, die zijn uiterste best deed de bestuurder uit het zadel te werpen. Tot overmaat van ramp bleken de gemonteerde, zeer fraaie gefreesde, remmen geen noemswaardige vertraging op te leveren bij gebruik en als de motor een nachtje stilstond lag alle remolie de volgende morgen onder de motor. Natuurlijk bleken eventuele reparatie-materialen niet leverbaar te zijn en kon je alleen complete remklauwen bij de betreffende firma kopen. Door deze, en veel andere kwalijke eigenschappen, was naar de keuring gaan voor het broodnodige kenteken uit de boze. Dit product werd ten eerste nooit goedgekeurd door de RDW, maar bovendien voldeed deze motor absoluut niet aan de wensen van de bouwer.

 

Na nog wat pogingen om het geheel te verbeteren verdween het bouwsel langzamerhand onder een berg rommel in de garage, waar het ongeveer 3 jaar bleef staan. Harm-Jan speelde ook nog in een rockband en tijdens een optreden bij een feestje van Harleyclub Utreg kwam hij in contact met wat berijders van Pro Street frames. Deze frames zijn door de Duitse TUV als sterkste frames voor de (rubber-mount) FXR modellen getest en dat sprak Harm-Jan wel aan. Hij zou zelf de motor voor een tweede maal opbouwen op zijn vrije zaterdagen in de werkplaats van de firma Dijkshoorn in Utrecht en deze firma zou hem van de benodigde adviezen voorzien. Allereerst werd de oude motor tot op het laatste boutje gedemonteerd en er werden twee hopen onderdelen gemaakt: bruikbaar en niet bruikbaar voor de nieuwe motor. De onderdelen die niet bruikbaar waren werden gelijk op de website www.prostreetholland.com te koop gezet. Dit werkte perfect; in korte tijd had Harm-Jan voldoende budget om aan zijn nieuwe droom te beginnen en was hij verlost van de gigantische berg onderdelen in zijn garage.

Eerst werd een Pro Street frame, een moderne 5-bak met bijpassende koppeling en duplexkast aangeschaft. Het plan was gewoon met de bouw te beginnen en ondertussen te kijken wat we tegenkwamen. Het moest een “vette” fiets worden en besloten werd om te beginnen met een paar extra dikke balhoofdplaten te laten frezen voor de al aanwezige vorkpoten. Overigens werd aan het einde van die dag, onder het genot van een paar biertjes, gezamelijk besloten dat deze platen als modelnaam “Excalibur” gaan dragen. Klink lekker, niet waar? Achter werd een brede achterbrug gemonteerd met bijpassend RVS achterwiel. Het achterspatbord is van origien een stuk smaller, maar werd ingrijpend verbreed. Omdat het er aan de achterzijde een beetje kaal uitzag, werden aan de buitenzijde een set fraai gefreesde fenderstruts gemonteerd. Hiermee is het tevens mogelijk een (forse) duopassagier te vervoeren. Omdat Harm-Jan nog regelmatig `s nachts gillend wakker wordt omdat hij van die mooie, niet werkende voorremmen droomde, was over dit punt geen discussie mogelijk. Gewoon het beste monteren; Gold-line Brembo’s. In eerste instantie waren van de oude motor nog een paar fraaie gefreesde bedieningsorganen voor op het stuur overgehouden en waren deze gemonteerd. Omdat het remhandle van deze set lekte als een vergiet, besloot Harm-Jan deze gelijk te vervangen door een set uit de originele fabrieken in Milwaukee. Overigens werken deze perfect en zijn bovendien nog voorzien van zeer degelijke schakelaars.

 

Het project nam natuurlijk wel wat tijd in beslag, maar dat is voor de hand liggend als je overdenkt dat haast alles door Harm-Jan onder handen is genomen en er zeer veel nieuwe dingen voor deze motor ontwikkeld werden. En dat allemaal op de vrije zaterdagen. Dat het geheel in orde was, bleek wel bij de keuring van de RDW. De motor kwam met veel lof in één keer door de keuring. De keurmeester roemde uitgebreid de wegligging en de remmen. Het geluid bleef ruimschoots binnen de perken en dit ondanks het vette S&S motorblok. Harm-Jan heeft inmiddels een paar duizend kilometer gereden zonder problemen en wil nooit meer een showmotor die amper op de weg te houden is.

TECHNISCHE GEGEVENS
Jaar: 
2001
Merk: Pro Street
Type: FXR
Bouwer: Harm-Jan
Motorblok
Merk: 
S&S
Cilinderinhoud: 1600 cc.
Carburatur: Super G met Thunderjet
Uitlaat: Vance & Hines
Ontsteking: Crane HI4
Transmissie
Merk: HD
Type: 5-speed FXR
Primair aandrijving: Stock FXR
Secundaire aandrijving: Ketting
Spike High-Torque startmotor
Frame
Jaar 2001
Merk: 
Pro Street
Type: Fatbob FXR
Achterbrug: Pro Street
Voorvork: MCS
Balhoofdplaten: Pro Street
Benzinetanken: Zodiac stretched tanks
Achterschokbrekers: Koni
Wielen
Voorwiel: 
16 x 3,5
Voorband: Avon 130-16
Voorremmen: Brembo Goldline
Achterwiel: MCS 17 x 5,5 J, 80 spaaks RVS
Achterband: Dunlop 190 x 17
Achterrem: GMA
Accessoires
Gefreesde fenderstruts: 
Pro Street
Remleidingen: Goodridge
Dubbele koplampsteun: Pro Street
Olietank: Verlengde Softailtank
Forward controls: Pro Street
Zadel: Pro Street onderplaat, bekleed door Ellen Maas in Heerlen