De Benzinekraan

Benzinekranen behoren zonder meer tot de groep meest onderschatte onderdelen op een motorfiets. Geld uitgeven aan een benzinekraan vindt men meestal zonde. Toch is dit onderdeel erg belangrijk en blijkt in praktijk redelijk vaak problemen te veroorzaken. Op een standaard motor bij een rustige rijstijl valt het vaak allemaal nog wel mee, maar als we aan de gang gaan met andere carburateurs, luchtfilters, uitlaten, nokkenasssen, enz., is de de doorlaat van de goedkopere kranen te klein. De resultaten zijn dan: inhouden bij accelereren, benzinetekort bij volgas, enz. Met name de vacuumgestuurde benzinekranen die door de fabriek op de nieuwe modellen van 1994 en later gemonteerd worden zijn zwaar onder de maat. We gaan in dit artikel eens bekijken wat we aan de brandstoftoevoer kunnen verbeteren.


DE OUDE MODELLEN BENZINEKRANEN
De oude modellen originele benzinekranen waren redelijk goed. Alleen als men de cilinderinhoud van de motor gaat vergroten en de daarbij behorende carburateur monteerd kan hij het niet zo goed meer bijbenen. De oplossing is in dat geval een kraan met een grotere doorlaat monteren. Bekende merken benzinekranen van een zeer goede kwaliteit zijn Pingel en Accel kranen. De goedkope “Taiwan” kranen zijn ten eerste meestal bijzonder gammel en bovendien is de doorstroming over het algemeen bijzonder slecht. Kies dus bij vervanging van de originele benzinekraan altijd voor een goede after-market merkkraan of minimaal voor een originele kraan. Het kost even een paar knaken, maar je kunt de eerstkomende tien jaar weer vooruit en een door brandstofgebrek in elkaar gelopen blok reviseren kost veel meer geld. Vergeet dus de diverse verchroomde Taiwan producten en ga voor kwaliteit als je aan een nieuwe benzinekraan toe bent.


DE NIEUWE MODELLEN BENZINEKRANEN
In 1994 gingen de HD-fabrieken over op benzinekranen met een ingebouwde veiligheidsklep. Het doel hiervan is dat de carburateur of de benzineleiding niet kan lekken als de motor niet loopt omdat de klep geopend wordt door het vacuum in het inlaatspruitstuk. Dit vacuum is alleen aanwezig bij een draaiend motorblok. Dit is op zich natuurlijk best een goede beveiliging. Als de kraan zou lekken of je hebt vergeten hem dicht te zetten en je zet de motor op zijn jiffystand, bestaat de kans dat de carburateur gaat overlopen doordat de motor scheef staat. Als je dan niets vermoedend de volgende morgen met een shaggie je garage binnen wandelt loop je de kans op een flinke steekvlam en een zeer kort kapsel. Het nadeel van deze beveiliging is echter dat de doorlaat van de nieuwe benzinekranen hierdoor drastisch beperkt wordt. De klep blijkt in praktijk niet constant helemaal open te staan en de klep vormt een obstakel in de benzinedoorvoer die daardoor veel minder is dan bij de oude, originele kranen. De vormgeving van het klepje zelf, met allemaal scherpe randen, zorgt wel voor een goede afdichting maar niet voor een goede doorstroming. Met name tijdens volgas rijden, als het vacuum in het spruitstuk relatief laag is, is de doorlaat ver onder de maat en gaat de motor hierdoor vaak inhouden.


AFTER-MARKET
Gelukkig heeft de after-market de oplossing in huis. Gewoon een kitje waarmee je de originele kraan om kunt bouwen en waarmee je de klep kunt laten vervallen. De originele kraan van het nieuwe type presteert dan haast net zo goed als de dure merkkranen. Natuurlijk ben je hiermee ook de beveiliging kwijt, maar we hebben het tenslotte in het verleden altijd altijd zonder gekunt. Het setje dat wij gaan monteren is van de firma Bender Cycle en is bij iedere fatsoendelijke HD-dealer verkrijgbaar (onderdeelnummer Benders Cycle 7324). Deze set bestaat uit een nieuw dekseltje voor de benzinekraan en een pakking. Dit kitje vervangt de twee originele aluminium dekseltjes en het membraan met klep. De montage is zeer eenvoudig. Je draait eerst de vier schroefjes aan de achterzijde van de kraan los en verwijdert het dekseltje, het veertje, het membraan, de klep en het tussendekseltje. Nu monteer je eenvoudig met de originele schroefjes het nieuwe dekseltje met de pakking. Alle obstakels in de benzinetoevoer zijn met deze eenvoudige ingreep uit de weg geruimd en niets staat meer een goede voedselvoorziening van de carburateur in de weg. Bij de kit zit ook nog een plugje om de vacuumleiding af te stoppen. Vergeet dit niet anders loopt je motor na deze ingreep nog beroerder in plaats van beter. Vaak blijken door deze eenvoudige, kleine ingreep veel onduidelijke problemen plotseling opgelost en hikt en proest je motor plotseling niet meer bij het gas geven. Een aanrader dus !