Verbeterde versnellingsbak vulbus
DE VERBETERDE VERSNELLINGSBAK VULBUS
Soms hebben kleine dingen grote gevolgen. In het artikel over de versnellingsbak van onze projectbike (bigtwin No. 182, bladzijde 46 en 47) schreven wij dat de bus achter het versnellingsbakkettingwiel of beltpulley in een zwaarder model leverbaar is, waardoor er veel minder kans op olielekkage van de versnellingsbak ontstaat. Wij gingen deze stevigere bus gebruiken en adviseerde de lezers om dit ook te doen als ze een bak op gingen bouwen of reviseren. Dit had werkelijk grootse gevolgen. De daarop volgende weken stond de telefoon roodgloeien door lezers die meer informatie wilden, iets niet snapten, vroegen welke onderdelen zij nodig hadden, etc.
Om het voor alle lezers wat duidelijker te maken zullen we deze bus uit het betreffende artikel wat uitgebreider belichten.
Om de holle, uitgaande as van de versnellingsbak zit bij de Big Twin modellen achter de beltpulley of het kettingwiel een stalen vulbus. Om deze vulbus bevindt zich de oliekeerring die er voor moet zorgen dat de olie in de versnellingsbak blijft en niet op de straat loopt.
Bij de modellen met een bouwjaar van voor 1994 was dit een bus met een wanddikte van 4,57 milimeter. Een probleem was echter dat bij deze bussen de pulley regelmatig losliep en dat ter plaatse olielekkage ontstaat. In 1994 onderkende de HD fabrieken het probleem en ging men over op een stevigere bus met een wanddikte van 7 milimeter. Je begrijpt dat hierdoor de beltpulley of het kettingwiel veel stabieler op zijn plek zit, waardoor loslopen en lekkage voorkomen wordt.
Nu is het probleem echter dat dit nieuwe model bus ¼ inch korter is dan de oudere modellen omdat er tevens een dikkere pulley gebruikt werd. Natuurlijk heeft de aftermarket dit gat in de markt ontdekt en zijn de nieuwe modellen bussen ook van diverse leveranciers in een uitvoering leverbaar die ¼ inch langer is. Hierbij krijg je dus een bus met de dikke diameter van de nieuwe modellen met exact de lengte van de oude uitvoering. Deze bus heb je ook nodig als je op een versnellingsbak van na 1994 een kettingwiel wilt monteren i.p.v. een beltpulley. Denk er wel aan dat je in combinatie met deze bus ook een oliekeering met een groter gat moet gebruiken van na 1994. Het onderdeelnummer van deze moderne keerring is 12067A.
Heb je last van een losgelopen pulley op een model van voor 1994, ga dan niet verder tobben. Voor zo’n 25 tot 30 Euro heb je alle materialen die nodig zijn om je fiets te moderniseren en van problemen verschoond te blijven.