EVEN TANKEN

Vroeger was het leven een stuk eenvoudiger bij de benzinepomp. Je motor begon in te houden, je draaide je benzinekraan op reserve en stopte bij de eerste de beste pomp en gooide je tank weer vol. Je kon dan kiezen uit normale- of super benzine. Op een standaard motor tankte je 'normaal' en als je een wat hogere compressieverhouding had koos je voor 'super'. In de benzine zat gewoon lood, hetgeen goed was voor de levensduur van je kleppen. De benzine uit die tijd had een smerende werking bij ontbranding en zorgen ervoor dat de materialen in je carburateur niet uitdroogden. Je hoefde er verder alleen maar op te letten dat je niet per ongeluk diesel in je motor gooide.
Deze tijden zijn echter voorbij en tegenwoordig ligt het allemaal iets gecompliceerder als je benzine wilt tanken.

Milieu
Na jaren zorgeloos tanken ontdekte men het 'milieu'. Al die uitstoot van uitlaatgassen was niet gezond voor de mens en men ging daar mee aan de gang. Eerst verdween het zeer nuttige lood als toevoeging uit de benzine en daarna ging men aan de gang met de brandstof zelf. Tegenwoordig word je bij de benzinepomp om de oren geslagen met allerlei coderingen en benamingen waar de meeste mensen maar de helft van snappen. Een veel gestelde vraag is dan ook "wat moet ik tanken in mijn motor". In onderstaand stukje zullen we proberen dit enigszins te verduidelijken.

E10, mij niet gezien!
Via de Euro 95, zijn we inmiddels bij de E10 aangeland bij de meeste pompen. E10 wil zeggen dat de benzine voor 10% volume bio-ethanol (een soort alcohol) bevat. Bio-ethanol is een alcohol dat ontstaat door het fermenteren van suiker, tarwe of maïs. Nu heeft deze ethanol veel nadelen ten opzichte van benzine. Deze 10% ethanol geeft veel problemen bij motoren en klassieke auto's omdat het pakkingen en oliekeerringen aantast. Natuurlijk gaat deze brandstof ook in je auto, maar daar heb je veel minder last omdat auto's veel korter stilstaan en de doorstroming in de benzinetank en brandstofsysteem veel groter is. Je tankt met je auto veel vaker en de meeste vierwielers worden bijvoorbeeld niet in de winterstalling gezet.

Eén van de grootste problemen van ethanol is dat het ontzettend verliefd is op water en daar zoveel mogelijk van absorbeert. Tijdens wat langere tijd stilstaan zal dit geabsorbeerde water condenseren in de benzinetank en voor roestvorming en aanslag zorgen. Ook gaat de kwaliteit van E10 door veroudering snel achteruit . Na ongeveer 2 tot 3 maanden is de benzine niet meer bruikbaar door bacterie vorming en daling van het octaangetal. Als het voertuig een tijdje stilstaat vormt zich door oxidatie van de alcohol een kleverige bruine laag die tot verstoppingen van de carburateur en brandstofsystemen leidt. Ook zal de benzinetank inwendig gaan roesten omdat het materiaal erg agressief is. Tevens tast ethanol veel materialen aan. Denk hierbij aan rubber leidingen, membraan acceleratiepomp, pakkingen, aluminium, zink en kurk (vlotter), enzovoort. Eigenlijk een brandstof die je liever niet in je motor wilt.

Wat moet je tanken?
Het best kun je een brandstof tanken zonder- of met zo min mogelijk bio-ethanol. Dit zijn de meeste soorten premium benzine. Op dit moment bevatten BP Ultima en Shell V-power in Holland maximaal 5% ethanol (in Frankrijk bevat Shell V-power wel 10% ethanol). Ook de meeste Super Plus 98 benzine bevatten maximaal 5% ethanol ( Q8, Gulf en Texaco). Soms kom je Superplus 98 met daarachter de vermelding E5 tegen. Dit is benzine met slechts 5% ethanol en dat is dus minder dan in de E10.
Voor de echte klassiekers, die zeer weinig bereden worden, bestaat er ook nog Ecomaxx Classic Car Fuel. Dit is een brandstof speciaal ontwikkelt voor klassieke voertuigen zonder ethanol. Dit is natuurlijk het beste voor antieke motoren, maar voor regelmatig gebruik wat minder geschikt. Het is alleen verkrijgbaar via speciale verkooppunten en niet via de normale pomp. Daarnaast is de prijs erg hoog. Als je echter enkele malen per jaar een tourtocht rijdt is dit de beste oplossing.

E10 killers
Er zijn ook diverse z.g. 'E10 killers' op de markt. Deze toevoegingen zouden volgens de advertenties alle problemen met de E10 op moeten lossen. Nu zijn advertenties niet altijd betrouwbaar, dus maar eens een rondje gaan bellen naar de leveranciers. Hier bleek dat de advertenties wat optimistisch zijn. De meeste E10 killers geven in meer of mindere mate bescherming, maar de E10 wordt niet geheel geneutraliseerd. Sommige E10 killers vertragen het aftakelen van de alcohol enigszins en/of brengen een beschermende oliefilm aan. Er schijnt dus nog niets op de markt te zijn dat de problemen van de E10 volledig oplost.

Wat kun je het beste doen?
Het best kun je in je motor bij de pomp kiezen voor een brandstof zonder ethanol, zoals BP Ultima of Shell V-power of een geschikte Super Plus (zonder of met zo min mogelijk alcohol). Als dat niet verkrijgbaar is, kiezen voor een Euro 95 benzine. Het is wel iets duurder, maar voorkomt veel problemen.
Met enige regelmaat wat carburateur reiniger in je benzinetank gooien om de opgehoopte drek te verwijderen. Doe dit in ieder geval bij alle laatste 3 tankbeurten voor je de motor in de winterstalling zet. O.a. de firma Bardahl levert een goede reiniger die het opgehoopte vuil de uitlaat uitblaast en een beschermend oliefilmpje achterlaat in de carburateur en benzinetank. Na de laatste tankbeurt gooi je de juiste hoeveelheid 'top oil' in je benzinetank van een soort waar een beschermmiddel tegen E10 inzit. Zet de motor altijd met een volle benzinetank weg.

Zorg voor een goede ontsteking
Deze moderne benzine ontbrand minder snel dan de oude, vertrouwde brandstof van vroeger. Zorg altijd voor een elektronische ontsteking voor een sterkere vonk dan met contactpunten. Zelfs op een WL zijklepper met een lage compressie verhouding van 1 : 5 is het al noodzakelijk om een elektronische ontsteking te monteren om de motor echt mooi aan het lopen te krijgen.

 

 
Een vlotterkamer van een CV-carburateur
met daarin een taaie, harde laag vervuiling
.

 
Ook de benzinetank zit vol met bezinksel.
Let op de bruine vlekken roest die zich
aan het vormen zijn.

 hier klikken